Solid blue light, Esp not working in normal mode

STcraft
Posts: 1
Joined: Tue Nov 17, 2015 12:59 am

Solid blue light, Esp not working in normal mode

Postby STcraft » Tue Nov 17, 2015 2:11 am

When i power up my esp, the RX/TX led is solid, and when i connect it to my ftdi, it spams out this message:

Code: Select all

epc1=0x40100088, epc2=0x00000000, epc3=0x00000000, excvaddr=0x00000000, depc=0x00000000
Fatal exception (0):
but it wont do it if i put it in program mode, tried reflashing the same bin (AT v1.1.1.1 Firmware), it works fine, but after i repower it, it does the same (but it spits out gibberish instead of that code). is it a hardware issue or just the firmware? (if there is a fixed version of AT, may i have a link to it? could help in the future, i just got this module, and i dont want it to be ruined already :( )

Thanks for your help.

ESP_Faye
Posts: 1615
Joined: Mon Oct 27, 2014 11:08 am

Re: Solid blue light, Esp not working in normal mode

Postby ESP_Faye » Wed Nov 18, 2015 3:21 pm

Hi,

Please have a try with the latest AT firmware : http://bbs.espressif.com/viewtopic.php?f=46&t=1123

Use Espressif Official Flash Download Tool to burn the bin files into Flash, according to the "readme.txt".

If your problem is still unsolved, please provide the captured picture of Flash Download Tool while downloading.

Gaspar
Posts: 1
Joined: Tue Jun 28, 2016 7:33 am

Re: Solid blue light, Esp not working in normal mode

Postby Gaspar » Tue Jun 28, 2016 7:46 am

Hello, Im having the same problem with the latest AT release. here is my screen and full output:


Image

Code: Select all

test baudrate:  115200
test baudrate selection:   4
test label: Download Panel 2
self.num: 2
init finished
==============
_COM:  6
ESP_ROM_BAUD :  115200
EFUSE_MODE: 1
==============
test baudrate:  46080
test baudrate selection:   2
test label: Download Panel 3
self.num: 3
init finished
==============
_COM:  6
ESP_ROM_BAUD :  115200
EFUSE_MODE: 1
==============
test baudrate:  9600
test baudrate selection:   0
test label: Download Panel 4
self.num: 4
init finished
==============
_COM:  6
ESP_ROM_BAUD :  115200
EFUSE_MODE: 1
==============
test baudrate:  9600
test baudrate selection:   0
test label: Download Panel 5
self.num: 5
init finished
==============
_COM:  6
ESP_ROM_BAUD :  115200
EFUSE_MODE: 1
==============
test baudrate:  9600
test baudrate selection:   0
test label: Download Panel 6
self.num: 6
init finished
==============
_COM:  6
ESP_ROM_BAUD :  115200
EFUSE_MODE: 1
==============
test baudrate:  9600
test baudrate selection:   0
test label: Download Panel 7
self.num: 7
init finished
==============
_COM:  6
ESP_ROM_BAUD :  115200
EFUSE_MODE: 1
==============
test baudrate:  9600
test baudrate selection:   0
test label: Download Panel 8
self.num: 8
init finished
==============
_COM:  6
ESP_ROM_BAUD :  115200
EFUSE_MODE: 1
==============
test baudrate:  9600
test baudrate selection:   0
tout as adc
RF option applied...
test offset :  507904 0x7c000
case ok
test offset :  0 0x0
case ok
test offset :  516096 0x7e000
case ok
test offset :  262144 0x40000
case ok
(True, [[u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\at\\noboot\\eagle.flash.b
in', 0], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\at\\noboot\\eagle.irom0t
ext.bin', 262144], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\esp_init_data_
default.bin', 507904], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\blank.bin'
, 516096]])
rep_path : D:\archivos de programa\FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v2.4_150924\bin_tmp\down
loadPanel1
========================
NOTE: BINARY CONFIG DISABLED,
JUST DOWNLOAD THE ORIGINAL BINARIES
========================
test fpath: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/do
wnloadPanel1
test fname: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/do
wnloadPanel1\eagle.flash.bin_rep
mode : ☻   speed:
write bin :  D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/d
ownloadPanel1\eagle.flash.bin_rep
========================
NOTE: BINARY CONFIG DISABLED,
JUST DOWNLOAD THE ORIGINAL BINARIES
========================
test fpath: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPane
l1
test fname: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPane
l1\esp_init_data_default.bin_rep
mode : ☻   speed:
write bin :  D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPan
el1\esp_init_data_default.bin_rep
test running : False
serial port open error
test offset :  507904 0x7c000
case ok
test offset :  0 0x0
case ok
test offset :  516096 0x7e000
case ok
test offset :  262144 0x40000
case ok
(True, [[u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\at\\noboot\\eagle.flash.b
in', 0], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\at\\noboot\\eagle.irom0t
ext.bin', 262144], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\esp_init_data_
default.bin', 507904], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\blank.bin'
, 516096]])
rep_path : D:\archivos de programa\FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v2.4_150924\bin_tmp\down
loadPanel1
========================
NOTE: BINARY CONFIG DISABLED,
JUST DOWNLOAD THE ORIGINAL BINARIES
========================
test fpath: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/do
wnloadPanel1
test fname: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/do
wnloadPanel1\eagle.flash.bin_rep
mode : ☻   speed:
write bin :  D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/d
ownloadPanel1\eagle.flash.bin_rep
========================
NOTE: BINARY CONFIG DISABLED,
JUST DOWNLOAD THE ORIGINAL BINARIES
========================
test fpath: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPane
l1
test fname: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPane
l1\esp_init_data_default.bin_rep
mode : ☻   speed:
write bin :  D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPan
el1\esp_init_data_default.bin_rep
test running : False
serial port open error
test offset :  507904 0x7c000
case ok
test offset :  0 0x0
case ok
test offset :  516096 0x7e000
case ok
test offset :  262144 0x40000
case ok
(True, [[u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\at\\noboot\\eagle.flash.b
in', 0], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\at\\noboot\\eagle.irom0t
ext.bin', 262144], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\esp_init_data_
default.bin', 507904], [u'D:\\ESP_FLASH_TOOL\\ESP8266_NONOS_SDK\\bin\\blank.bin'
, 516096]])
rep_path : D:\archivos de programa\FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v2.4_150924\bin_tmp\down
loadPanel1
========================
NOTE: BINARY CONFIG DISABLED,
JUST DOWNLOAD THE ORIGINAL BINARIES
========================
test fpath: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/do
wnloadPanel1
test fname: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/do
wnloadPanel1\eagle.flash.bin_rep
mode : ☻   speed:
write bin :  D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\at\noboot\_temp_by_dltool/d
ownloadPanel1\eagle.flash.bin_rep
========================
NOTE: BINARY CONFIG DISABLED,
JUST DOWNLOAD THE ORIGINAL BINARIES
========================
test fpath: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPane
l1
test fname: D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPane
l1\esp_init_data_default.bin_rep
mode : ☻   speed:
write bin :  D:\ESP_FLASH_TOOL\ESP8266_NONOS_SDK\bin\_temp_by_dltool/downloadPan
el1\esp_init_data_default.bin_rep
test running : False
serial port opened
Connecting...
chip sync ok!
0x3ff00050: 30a50000
0x3ff00054: 02000d6b
0x3ff00058: 6400b000
0x3ff0005c: 005ccf7f
EFUSE MODE : 1
reg0:30a50000
reg1:02000d6b
reg2:6400b000
reg3:005ccf7f
check_err_0: 0b
check_err_1: 00
check_err_2: 00
check_err_3: 02
check_err_4: 0b
====================
EFUSE NORMAL MODE
====================
=========================
CRC IN MODE 1:
crc_calc_res: 100
target crc val: 100
=========================
=========================
CRC IN MODE 1:
crc_calc_res: 165
target crc val: 165
=========================



==================
EFUSE LOG:
======================
EFUSE LOG:
---------------
REG0:30A50000
REG1:02000D6B
REG2:6400b000
REG3:005CCF7F
----------------
====================
EFUSE NORMAL MODE
====================
EFUSE CHECK PASS...
=================
reg2>>13: 5
=================
48bit mac
debug:
-----------------------
 5c cf 7f 0d 6b 30
ID FOR XM: 06 40 00 00 00 0A 50 00
XM_ID: 06400000000A5000
-----------------------
crc_efuse_4bit: 0
crc_calc_4bit: 6
48bit mac
MAC AP : 5E-CF-7F-0D-6B-30
MAC STA: 5C-CF-7F-0D-6B-30
get mac res:  True
('tttest uuuuuuuuuuart : uart reg: ', 457)
(' baudrate: ', 115200)
get crystal: 26323200
head: 0 ;total: 0
erase size : 0
get flash id : 0xdb1440e0
 manufacturer_id: 0xe0

 device_id: 0x4014

vendor: 224
mode: 64
size: 20
filename:  D:\archivos de programa\FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v2.4_150924\bin_tmp\down
loadPanel1\eagle.flash.bin_rep
offset :  0
filename:  D:\archivos de programa\FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v2.4_150924\bin_tmp\down
loadPanel1\eagle.irom0text.bin
offset :  262144
filename:  D:\archivos de programa\FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v2.4_150924\bin_tmp\down
loadPanel1\esp_init_data_default.bin_rep
offset :  507904
filename:  D:\archivos de programa\FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v2.4_150924\bin_tmp\down
loadPanel1\blank.bin
offset :  516096
Erasing flash...
head: 10 ;total: 10
erase size : 20480
Writing at 0x00009800... (9 %)
Leaving...
Erasing flash...
head:  16 ;total: 87
erase size :  290816
Writing at 0x00096000... (98 %)
Leaving...
Erasing flash...
head: 1 ;total: 1
erase size : 4096
Writing at 0x0007c000... (98 %)
Leaving...
Erasing flash...
head: 1 ;total: 1
erase size : 4096
Writing at 0x0007ec00... (99 %)
Leaving...
com closed


Thanks in advance.

Gaspar.
Attachments
writing.png
writing.png

ESP_Greg
Posts: 49
Joined: Thu Sep 17, 2015 6:10 pm

Re: Solid blue light, Esp not working in normal mode

Postby ESP_Greg » Thu Jun 30, 2016 11:58 am

Can you try with 8Mbit?
esp_init_default_data.bin to 0xfc000 and blank.bin to 0xfe000

User avatar
pratik
Posts: 460
Joined: Wed Jun 29, 2016 7:17 pm
Location: India
Contact:

Re: Solid blue light, Esp not working in normal mode

Postby pratik » Thu Jun 30, 2016 9:47 pm

Hello Gaspar,

Which module are your using? If it is the ESP-12 or similar and you have a solid blue light... it is usually a power supply or improper startup issue. The ESP8266 may heat up and draw high current as well.
If any of this happens, please try these two options first:
1. Add a 10 or 22 or 47uF cap very close to the ESP8266 module you are using.
2. Erase the entire flash and reprogram the application.

Fatal exception (0) is very common if the power supply is not good and properly decoupled. Make sure you are using an LDO regulator such as the AMS1117-3.3 to produce 3.3V if input voltage to regulator is less than 7V.
Regards,
Pratik Panda
Website: http://www.PratikPanda.com

Custom firmware, Knowledge base and freelancing (ESP8266/ESP32):
http://www.iot-bits.com

grange
Posts: 2
Joined: Tue Sep 19, 2017 4:20 am

Re: Solid blue light, Esp not working in normal mode

Postby grange » Tue Sep 19, 2017 6:15 pm

Hi, I had the same problem (together with EFUSE errors in flash download tool). Here I already described how I fixed the problem.

Regards,

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests