ESP8266 2Mb problem

masacate
Posts: 13
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:41 am
Location: SPAIN

ESP8266 2Mb problem

Postby masacate » Mon Apr 06, 2015 6:16 pm

Hi,
I have a problem trying to flash an Olimex Board whith 2Mb SPI flash, I have read related post about but I must be doing something wrong
I compile the at of sdk esp_iot_sdk_v1.0.1_b1_15_04_02 as follow because I have a 2 MB flash

ESP8266_SDK/at > bash ./gen_misc.sh
Please follow below steps(1-5) to generate specific bin(s):
STEP 1: choose boot version(0=boot_v1.1, 1=boot_v1.2+, 2=none)
enter(0/1/2, default 2):
1
boot mode: new

STEP 2: choose bin generate(0=eagle.flash.bin+eagle.irom0text.bin, 1=user1.bin, 2=user2.bin)
enter (0/1/2, default 0):
1
generate bin: user1.bin

STEP 3: choose spi speed(0=20MHz, 1=26.7MHz, 2=40MHz, 3=80MHz)
enter (0/1/2/3, default 2):
2
spi speed: 40 MHz

STEP 4: choose spi mode(0=QIO, 1=QOUT, 2=DIO, 3=DOUT)
enter (0/1/2/3, default 0):

spi mode: QIO

STEP 5: choose spi size(0=256KB, 1=512KB, 2=1024KB, 3=2048KB, 4=4096KB)
enter (0/1/2/3/4, default 1):
3
spi size: 2048 KB


start...

make[1]: se ingresa al directorio «/opt/Espressif/ESP8266_SDK/at/user»
DEPEND: xtensa-lx106-elf-gcc -M -Os -g -O2 -Wpointer-arith -Wundef -Werror -Wl,-EL -fno-inline-functions -nostdlib -mlongcalls -mtext-section-literals -DICACHE_FLASH -I include -I ./ -I ../../include/ets -I ../include -I ../../include -I ../../include/eagle user_main.c
make[1]: se sale del directorio «/opt/Espressif/ESP8266_SDK/at/user»
make[1]: se ingresa al directorio «/opt/Espressif/ESP8266_SDK/at/user»
xtensa-lx106-elf-gcc -Os -g -O2 -Wpointer-arith -Wundef -Werror -Wl,-EL -fno-inline-functions -nostdlib -mlongcalls -mtext-section-literals -DICACHE_FLASH -I include -I ./ -I ../../include/ets -I ../include -I ../../include -I ../../include/eagle -o .output/eagle/debug/obj/user_main.o -c user_main.c
xtensa-lx106-elf-ar ru .output/eagle/debug/lib/libuser.a .output/eagle/debug/obj/user_main.o
make[1]: se sale del directorio «/opt/Espressif/ESP8266_SDK/at/user»
xtensa-lx106-elf-gcc -L../lib -nostdlib -T../ld/eagle.app.v6.new.1024.app1.ld -Wl,--no-check-sections -u call_user_start -Wl,-static -Wl,--start-group -lc -lgcc -lhal -lphy -lpp -lnet80211 -llwip -lwpa -lmain -ljson -lupgrade -lsmartconfig user/.output/eagle/debug/lib/libuser.a -lat -Wl,--end-group -o .output/eagle/debug/image/eagle.app.v6.out

!!!
Support boot_v1.2 and +
Generate user1.1024.new.bin successully in folder bin/upgrade.
boot.bin------------>0x00000
user1.1024.new.bin--->0x01000
!!!

later I flsh it with FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v0.9.3.1_141118 using

boot_v1.3(b3).bin in offset 0x00000
user1.1024.new.bin in offset 0x01000
blank.bin in ofsset 0xfe000
blank.bin in ofsset 0x17e000

In flash size I put 8Mbit

everithing seem right but when put the ESP8266 in operating mode and I try to acces the ESP8266 through a terminal I have not response

Please help

doughboy
Posts: 63
Joined: Thu Mar 05, 2015 1:54 am

Re: ESP8266 2Mb problem

Postby doughboy » Tue Apr 07, 2015 12:31 am

if you select 2mb in step 5, why would you select 8mbit instead of 16mbit in flash uploader? it does not make sense.
it should be 16mbit, and blank.bin should go to address FE000 and 1FE000.

you can try to get support from olimiex.

masacate
Posts: 13
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:41 am
Location: SPAIN

Re: ESP8266 2Mb problem

Postby masacate » Tue Apr 07, 2015 2:29 pm

Hi,
perhaps I wrote it wrong, my SPI card it is 2 MBytes, in the flash programs it seems it is described as Mbits so 2 MBytes = 16 Mbits
Thanks

doughboy
Posts: 63
Joined: Thu Mar 05, 2015 1:54 am

Re: ESP8266 2Mb problem

Postby doughboy » Wed Apr 08, 2015 1:32 am

I understood your original post.

what I was getting at is, if you selected 2048kb in step 5, how come the output is

user1.1024.new.bin

instead of user1.2048.new.bin?

and granted it generated bin for 2MB flash, what would you then end up selecting, and I quote you said "In flash size I put 8Mbit"?

masacate
Posts: 13
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:41 am
Location: SPAIN

Re: ESP8266 2Mb problem

Postby masacate » Wed Apr 08, 2015 2:21 pm

Hi,
Sorry for the mistake, I really put In flash size 16Mbit, respect to the ...1024.bin, it is the name the script put although Iselected the size 2048KB. Maybe there is some problem with my shell interpreting the script, I was also surprised about

masacate
Posts: 13
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:41 am
Location: SPAIN

Re: ESP8266 2Mb problem

Postby masacate » Thu Apr 09, 2015 1:06 am

Solved.
Just to avoid another one to get crazy.

- The name of the user1.xxxx.new.bin generated after compiling is either:
user1.512.new.bin (when you select SPI size 512Mb) or user1.1024.new.bin (when you select 1024Mb or 2048 or 4096Mb for you SPI)
After seen the makefile, it results that although the compiler flags are diffrente for every size, the name for SPI options sizes of 1024 and the bigger ones is the same. It does not create such a file as user1.2048.new.bin or user1.4096.new.bin although you selected it. The name it is always for these big sizes user1.1024.new.bin.

- My flashing was right, the problem I can not see the ESP8266 working it is that this firmware required to send the AT commnad ending with CR and LF characters, the previous one I used only requiered the CR. I was using the putty console terminal and it send only the CR at the end of the AT command. It worked for the previous version I had but not for this. I use now the Realterm console program that allow me to send the AT command with CR an LF characters at the end of the order and it works

masacate
Posts: 13
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:41 am
Location: SPAIN

Re: ESP8266 2Mb problem

Postby masacate » Thu Apr 09, 2015 2:54 am

Just to complete the info for the flash program I used (ESP FLASH DOWNLOAD TOOL v 0.9.3.1)
for reflashing my 2MBytes ESP8266 of Olimex

The files and the offsets:

boot_v1.3(b3).bin 0x00000;
user1.1024.new.bin 0x01000;
blank.bin 0x7E000;
blank.bin 0x1FE000;

Flash size:
16 Mbits

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests