uploade "Blink" sketch and lost AT+ Commands

Blue2swing
Posts: 2
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:41 pm

uploade "Blink" sketch and lost AT+ Commands

Postby Blue2swing » Tue Dec 19, 2017 12:59 pm

Hello everyone,

I've been trying to figure out how the ESP8266 ESP-01 works. I've been at this for a couple of days and for the first time was able to use my Arduino Nano as a USB hub to connect to my ESP8266 and use AT+ commands. Everything seemed to be fine, but I really have no idea what I'm doing. I decided to upload the example "blink" sketch that the Arudino IDE has available. I uploaded the "Blink" sketch while the ESP8266 was in flash mode (GPIOo pulled down to ground). The blink sketch uploaded just fine. Now when I restart my ESP8266 the blue led flashes indefinitely. However, It looks like I have lost the use of AT+ commands. I've found videos on YOUTUBE where people had the same problem, but I cant find anywhere how to correct it. I have attempted to update the firmware, but all the tools I use no longer detect the ESP8266. It looks like my initial success with this device was immediately followed by its ultimate failure by my hands. I'm about to trash it, but if anyone know how to correct this please let me know. thank you.

Originally this was running,
AT version:1.3.0.0(Jul 14 2016 18:54:01)
SDK version:2.0.0(5a875ba)
Farylink Technology Co., Ltd. v1.0.0.2
May 11 2017 22:23:58

Thank you all for any help you can provide. :D

bob41042
Posts: 2
Joined: Thu Dec 21, 2017 4:34 am

Re: uploade "Blink" sketch and lost AT+ Commands

Postby bob41042 » Thu Dec 21, 2017 5:00 am

Yes, when you load any programs to the ESP8266 it overwrites the program for the AT commands. To run the AT commands again, you have to reload the AT command program. There are many versions out there along with special uploading software. You will probably need the special software to load it because the AT command programs are written in binary (machine code) so are loaded directly to the chip without compiling. Github has one I think is relatively simple at the following address:

https://github.com/Stadslab/ESP8266_exa ... te%20Ready

Good luck and Merry Christmas
Bob

Blue2swing
Posts: 2
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:41 pm

Re: uploade "Blink" sketch and lost AT+ Commands

Postby Blue2swing » Tue Dec 26, 2017 5:35 pm

Thanks Bob, and Merry Christmas.

I was able to gat AT commands back for firmware v2.0 by following the steps on this webpage,

https://www.allaboutcircuits.com/projec ... asier-now/

Now that I understand the esp-01 a little better I realiz that loosing the at commands is normal when installing your custom program. My ignorance on the esp-01 led me to believe I had broken my device. Lol.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests